Szkoła Filialna w Skuszewie jest wierna tradycjom, dlatego 11 kwietnia wszyscy uczniowie, dzieci z grupy zerowej i pracownicy szkoły zasiedli do jednego stołu udekorowanego barankami, zajączkami i własnoręcznie zrobionymi przez uczniów pisankami. Nie zabrakło też wiosennego akcentu – kwitnących gałązek. Na stole oprócz dekoracji, ustawione zostały wyłącznie zdrowe potrawy przygotowane przez dzieci. Klasa III, która pod kierunkiem pani R. Góralewskiej propaguje spożywanie warzyw i owoców, przygotowała sałatkę ze świeżych warzyw. Owocowe szaszłyki, które najszybciej znikały z talerzy, wykonali najmłodsi z panią K. Augustynik. Natomiast klasa II i pani D. Kupiec czuwa nad systematycznym spożywaniem mleka w szkole, wybrała więc produkt z grupy –nabiał i zrobiła koguciki z jajek. Każda grupa dumna ze swych dań, wymieniała wykorzystane składniki i dzieliła się przepisami. Następnie Pani kierownik złożyła wszystkim świąteczne życzenia i rozpoczęła się witaminowo- świąteczna uczta. Szczególnie zachwycający był widok maluchów z apetytem zajadających liście zielonej sałaty.