Kartka z kalendarza

Kontakt

07-201 Wyszków

ul. Stefana Batorego 6

Tel./Fax: (29) 742-82-19

Czekoladowe święto

Uczniowie klas 0-III degustowali wspaniałą gorącą czekoladę 16 listopada na warsztatach zdobienia pierników organizowanych przez wytwórnię WEDLA w Warszawie. Wysłuchali 2000-letniej historii ziarna kakaowca pochodzącego z Ameryki Środkowej i Południowej, spożywanego przez plemiona Azteków i Majów. Do Europy trafiło za przyczyną Krzysztofa Kolumba. Rozpropagował je Hiszpański król Emanuel znany ze swojego wybrednego podniebienia. Kazał zmiażdżyć ziarna kakao i dodać je do mleka osłodzonego miodem. Do Polski pyszny napój czekoladowy przywiózł z Niemiec Karol Wedel zakładając w 1851 roku w Warszawie pierwszą cukiernię. Poznaliśmy historię i działalność rodziny Wedlów oraz rodzaje czekolady, jaką proponują gościom do dnia dzisiejszego. Mieliśmy okazję zaprezentować swoje plastyczne talenty wykonując dekorację pierników białą czekoladą. To była świetna lekcja historii, przyrody i żywienia w jednym. Jedno wiemy na pewno, gorzka, biała, deserowa czy mleczna zawsze wyśmienicie wpływa na nasz nastrój.

Pamiętając minione Święto 11 Listopada i korzystając z bytności w Warszawie odwiedziliśmy Grób Nieznanego Żołnierza i oddaliśmy hołd wszystkim poległym w imię wolności naszej Ojczyzny. Podziwialiśmy też naszą stolicę z okien autokaru, jej szerokie ulice, monumentalne budowle, mosty, skwery, kina i teatry. Zmęczeni potężnym ruchem i zgiełkiem wielkiego miasta z przyjemnością wróciliśmy do naszego spokojnego i urokliwego Rybienka.

Nauczycielki edukacji wczesnoszkolnej